49a87d99-e999-4bde-b790-ef32015c107d

10 tipp a sikeres csapatmunkához (2. rész)

Mindegy, hogy milyen területről van szó, a csapatok mindig vegyes összetételűek lesznek – ezért nem árt ismerni a receptet a sikeres csapatmunkához!

20160531165449-hands-teamwork-group

A kreativitás elvárt és támogatott

A „ezt már többször is próbáltuk” vagy „milyen hülye ötlet” reakciók nem megengedhetők és nem támogatandók. A csapat ereje abban rejlik, hogy a tagok felismerik egymás különböző nézeteit és hátterét, és ezeket felhasználva állnak neki a problémák megoldásának.

 

A csapat képes folyamatosan ellenőrizni önmagát

Ennek alapja a hatékony kommunikáció, mely során megbeszélitek a csapat fő elveit és a stratégiát. Így ezután ennek tükrében lehet elvégezni az ellenőrző folyamatokat meetingeken és teszteléseken keresztül

 

A vezetés is kiveszi a részét a munkából

A vezetőnek nem csak „felülről” vagy „távolról” kell irányítania. Nagyon fontos, hogy napi szinten egyeztessen a különböző folyamatok kivitelezőivel: így nem csak ő nyer bepillantást a különböző munkafázisokba, de nagyobb tisztelet is övezi majd elkötelezettségéért.

 

A csapattagok minőségi döntéseket hoznak közösen

A döntéseket meg kell hozni, ahhoz azonban, hogy a teljes csapat azonosulni tudjon velük, azt egy alapos egyeztetésnek kell alávetni. Így mindenki a sajátjának tudja a döntést, még akkor is, ha végrehajtását egyetlen személyre delegáljuk.

 

A csapattagok megállapodtak a konfliktuskezelés módszereiben

A csapat nem támogatja a személyi konfliktusokat, ezért ahelyett, hogy klikkesedve ki-ki bizonyos oldalakat támogatna, a csapat a konfliktus feloldásában érdekelt. Ezekben a nehéz pillanatokban tud igazán összekovácsolódni egy ütős csapat.