4

Személyiségtípusok a csapatban 1. rész – Az 5 fő tulajdonság

A csapatépítő programok elsődleges célja a munka- vagy egyéb közösségek összekovácsolása. Ez azonban nem megy a megfelelő nyitottság, odafigyelés, tanulás és fejlődni akarás nélkül…

Big-Five-Personality-Traits

Csapatunk csak úgy lesz ütőképes egész, ha az egyes tagok egyénisége, készségei és erősségei előtérbe kerülhetnek és ezeket aztán a közösség érdekében kamatoztatni is tudják. Ennek érdekében kulcsfontosságú, hogy az egyes személyiségek ismérvei körvonalazódjanak már az elején.
Ennek a témának a feldolgozására szánjuk majd a következő néhány blogbejegyzésünket, első körben lássuk is mindjárt, hogy mi az az öt alapvető tulajdonság, amely alapján a különböző személyiségtípusokat szokás meghatározni.

Nyitottság új élményekre

Ez teszi lehetővé a személyiség számára, hogy értékelni és élvezni tudjon különféle élményeket, legyenek azok művésziek, érzelmiek, kalandosak, stb. Minél nyitottabb valaki új élményekre, annál nagyobb intellektuális kíváncsisággal és kreativitással bír.

Lelkiismeretesség

Ez alá tartozik az önmegtartóztatás, a feladatok lelkiismeretes elvégzése, és a vágy, hogy többet teljesítsünk az elvártnál. Minél lelkiismeretesebb valaki, annál jobban irányítása alá tudjuk vonni az érzelmeit és benyomásait, amelyek eltérítenék a mindenkori feladatától.

Extrovertáltság

Az e tulajdonság birtokosa többféle elfogaltság iránt rajong, általában pozitívan viszonyul a kültéri helyzetekhez és elfoglaltságokhoz, mert ezekből többletenergiához jut. Minél extrovertáltabbak vagyunk, annál inkább vágyunk a külvilágra és mások társaságára.

Engedékenység

E tulajdonság foglalja magába az olyan jellemvonásokat, mint a kedvesség, a bőkezűség, a nagyvonalúság, a hajlam, hogy bízzunk a másikban és értékeljük a társas harmóniát. Az engedékeny személyek könnyebben jönnek ki másokkal, mert általában a legjobbat látják meg bennük, és könnyen vállalnak ezért kompromisszumot velük.

Ingerlékenység

Ez felel a negatív érzelmek átéléséért, az érzelmi instabilitásért és az alacsony toleranciáért mások hibái és gyengeségei iránt. Míg ez alapvetően csak negatív tulajdonságnak tűnhet, ezek a személyes sokat tehetnek hozzá a csapathoz azzal, hogy folyamatosan magasabbra akarják tenni a lécet a hibák kijelölésével.


Ez tehát az öt alapvető jellemvonás, amelyek alapján a különböző személyiségek feloszthatók.
Mindnek megvannak a gyengéi és erősségei: az engedékeny emberek könnyebben kommunikálnak és jobbak a konfliktusok feloldásában, míg az ingerlékenyek a hibák felderítésében jeleskednek.
A lelkiismeretesek a határidőkért felelnek, míg az élményekre nyitottak a kreatívabb feladatok megoldásáért. Jó csapat csak ezek harmonikus kombinációjából születhet.Kövess bennünket a Facebookon is! – Csapatépítés Visegrád