Nyolc hiba, amit semmiképpen ne kövess el csapatépítő tréning szervezésekor (1. rész)

Mint ahogy minden eseményen, úgy a csapatépítő rendezvényeken is megvannak a tiltott dolgok, illetve az elkerülendő hibák…


mistakes-managers-make-when-building-sales-team

Az esemény mögött egy olyan kiforrott stratégiának kell állnia, amely világossá teszi a résztvevők számára az esemény célját, és azt, hogy a résztvevőknek ebben mi a szerepük. Ha elkerülitek ezeket a kritikus hibákat, akkor a rendezvény zökkenőmentesen zajlik majd, és a csapattagok hasznot húzhatnak belőle.

Mindenki egyenlő

Minden csapat másféle. Az emberek különböző attitűddel, képességekkel, véleményekkel és világnézettel rendelkeznek. Néhányan szerényebbek és félénkebbek a többieknél, és nem biztos, hogy elsőként jelentkeznek majd bizonyos feladatok elvégzésére. Mások imádnak a figyelem középpontjában sütkérezni, és kapva kapnak az alkalmon, hogy előtérbe helyezzék magukat. Ha jól képzett, tapasztalt vezetőt kérünk fel a rendezvény lebonyolításának koordinálására, akkor mindenki a saját maga képességeinek és mentalitásának megfelelően vehet részt a feladatokban, anélkül, hogy kellemetlenül érezné magát.

Klikkesedés

A munkahelyeken lehetetlen elkerülni a klikkesedést. Ha azonban hagyjuk, hogy ezek a klikkek tartósan megmaradjanak a kötetlenebb csapatépítő rendezvényeken is, akkor a rendezvény nem sok eredménnyel jár majd. Ha a különböző munkaterületeken vagy szektorokban dolgozó munkatársakat egymás mellé rendeljük, akkor lehetőséget biztosítunk számukra, hogy egymás eltérő perspektíváival is megismerkedhessenek. A csapatépítésnek elvégre az egyik elsődleges célja a korlátok lebontása az alkalmazottak között, és nem a megszokott mentalitás továbbéltetése.

Nem megfelelő program

A csapatépítés feladata, hogy az alkalmazottakat összekösse egymással egy közös cél elérése érdekében. Nem olyan egyszerű az egész, hogy csak elvisszük őket focizni vagy laser tagezni. Minden egyes program vagy játék magában foglalja azt problémamegoldó készséget, amelyet gyakorlása közben elsajátítunk. A nem megfelelő programmal tehát akár semmit sem érünk el, épp ezért érdemes szakemberek véleményét kikérni arról, hogy céljainknak melyik csapatépítő program felelne meg leginkább.

Egyszeri alkalom

Egy hatékonyabb csapat építése nem megy egy nap alatt. Ez időigényes munka. Fordítsunk figyelmet arra, hogy az esemény után megbeszéljük a tanulságokat. Az év folyamán szervezzünk több, egymástól különböző jellegű és volumenű csapatépítő programot: nem kell mindig egy komplett programsorral és külső helyszínnel terveznünk, itt-ott elegendő egy közös ebéd vagy ünneplés is.


Kövesd a Facebookon is az ország egyik legjobb csapatépítőjét! – Csapatépítés Visegrád